Announcement

Collapse
No announcement yet.

How to introduce Zouk-Lambada to your city or country

Collapse
X
Collapse
 •  

 • How to introduce Zouk-Lambada to your city or country

  Click image for larger version

Name:	brisbaneizfm2013.jpg
Views:	1
Size:	88.2 KB
ID:	5277
  Therese Lefebure plus 99 other dancers performing the 2013 International Zouk Flash Mob choreography in Brisbane

  This article is available in English and Vietnamese (scroll down)

  By James Quinn-Hawtin
  Vietnamese translation by Thoa Nguyen

  During a recent interview I was asked how someone might go about getting into dancing Zouk-Lambada. In the moment I thought it was an odd question. Surely one would simply go to a Zouk dance class?

  But what if one wanted to be a Zouk dancer yet lived in a part of the world where there was no Zouk? (Oh no!)

  Perhaps you have seen the beautiful, sensual Brazilian dance style that is Zouk-Lambada and would like to introduce it to your city or country. Over the past couple of years I have helped to introduce or grow Zouk-Lambada in places like Vietnam, Malaysia, The Philippines and the United States. Here is a plan of action that seems to work:
  1. If there are no Zouk instructors where you live, and noone else is stepping up to take on the responsibility, it's up to you! You need only enthusiasm to get started.
  2. Get your friends excited about Zouk. Share with them YouTube videos of your favourite Zouk-Lambada performances and social dancing. Try to post at least three YouTube videos to your Facebook wall every week.
  3. Organise a weekly 2-hour get-together during which you and your friends learn from instructional DVDs and YouTube videos. You do not necessarily need to invest in studio hire. In South-East Asia I have seen this done in living rooms. Do not try to achieve a consensus for a day and time for any group larger than three people. It will never happen. Choose a day and time that suits you.
  4. If you are not already adept at partner dancing, and you are learning Zouk from video, take classes in another partner dance style to get an understanding of connection for lead and follow.
  5. Ask the DJs at your local Latin dance parties to play some Zouk music. You will probably have to provide the music at first. Don't expect them to play many songs, though, until you have enough Zouk dancers to fill the dance floor when a Zouk song is played.
  6. Organise your own regular social Zouk night where you play mostly Zouk music. Choose a venue that fits your group comfortably, but only just (a group of 12 in a room that would fit 200 is de-motivating).
  7. Invite guest instructors to deliver workshops. For a start-up Zouk community, foreign instructors can be very expensive. Some of us, however, invest a lot of our own money into travelling and into helping to introduce Zouk-Lambada into new areas. So, with some creative planning, it can be affordable.
  8. Invest in private lessons whenever you can. Learning from YouTube and instructional DVDs is no substitute for physical one-on-one instruction. This is how good dancers become great dancers.
  9. Organise a local group to participate in the next International Zouk Flash Mob (http://www.izfm.org).
  10. You cannot do everything yourself. Ask for help and make it a team effort. A strong but appreciative leader can direct an enthusiastic group to achieve amazing things.  Add me on Facebook at http://www.facebook.com/jquinnhawtin
  Phổ biến Zouk-Lambada ở thành phố hoặc đất nước của bạn
  Tác giả James Quinn-Hawtin, biên dịch Thoa Nguyen

  Trong một bài phỏng vấn gần đây tôi được hỏi là một người có thể bắt đầu làm quen với điệu nhảy Zouk-Lambada bằng cách nào. Khi đó tôi đã nghĩ câu hỏi này thật kỳ cục. Chắc chắn là chỉ cần đơn giản tham gia một lớp học nhảy Zouk?

  Nhưng nếu bạn muốn nhảy Zouk và lại sống ở một nơi mà chưa có ai nhảy Zouk thì sao? (Ôi, không!!)

  Có thể bạn đã được xem điệu nhảy Bazil đầy lôi cuốn quyến rũ có tên là Zouk-Lambada và muốn phổ biến điệu nhảy này ở thành phố hoăc đất nước mình. Trong một vài năm gần đây, tôi đã góp phần giới thiệu và phát triển Zouk-Lambada ở một số nơi như Việt Nam, Malaysia, Philippines và Mỹ. Dưới đây là một kế hoạch hành động có vẻ hiệu quả:
  1. Nếu nơi bạn sống không có bất cứ một giáo viên dạy Zouk nào và không có một ai khác muốn đứng ra khởi xướng, vậy thì mọi việc sẽ hoàn toàn phụ thuộc vào bạn! Lòng nhiệt tình là thứ duy nhất bạn cần để bắt đầu.
  2. Khơi gợi niềm hứng thú đối với Zouk trong cộng đồng bạn bè của bạn. Chia sẻ các video biểu diễn và giao lưu Zouk-Lambada bạn yêu thích nhất từ Youtube. Cố gắng post ít nhất ba video từ Youtube lên trang Facebook của bạn mỗi tuần.
  3. Tổ chức gặp nhau khoảng 2 tiếng đồng hồ mỗi tuần để bạn và các bạn của mình học từ các DVD hướng dẫn và các video từ Youtube. Không nhất thiết phải đầu tư thuê studio. Ở Đông Nam Á, tôi đã từng gặp những nhóm luyện tập cùng nhau ở phòng khách nhà một ai đó trong nhóm. Không nhất thiết phải thống nhất được ngày giờ phù hợp cho nhiều hơn 3 người. Làm như vậy là gần như không thể. Hãy chọn ngày giờ nào phù hợp với bạn.
  4. Nếu bạn chưa thực sự giỏi nhảy đôi và đang bắt đầu học nhảy Zouk từ các video, hãy tham gia các lớp học của các môn nhảy đôi khác để hiểu và cảm nhận được sự kết nối cho việc dẫn và nhảy theo.
  5. Đề nghị các DJ ở các buổi nhảy Latin trong thành phố của bạn chơi một vài bài nhạc Zouk. Ban đầu bạn sẽ có thể phải cung cấp nhạc cho DJ. Tuy nhiên, đừng trông đợi họ chơi nhiều bài nhạc Zouk cho đến khi bạn có được một lượng người nhảy Zouk kha khá trên sàn
  6. Tổ chức những đêm nhảy Zouk của riêng bạn, nơi bạn có thể chơi đa phần là nhạc Zouk. Chọn một địa điểm phù hợp với nhóm của bạn, chỉ nên vừa đủ rộng (một nhóm 12 người nhảy trong một căn phòng có sức chứa 200 người sẽ dễ làm không khí trùng xuống)
  7. Mời các giáo viên khách mời đến dạy worshop. Đối với một cồng đồng nhảy Zouk mới, việc mời các giáo viên nước ngoài có thể là rất tốn kém. Tuy nhiên, có rất nhiều giáo viên sẵn lòng bỏ tiền túi để đến và dạy Zouk-Lambada cho những nơi mới bắt đầu. Vậy nên chỉ cần bạn lên kế hoạch một cách sáng tạo, việc mời giáo viên là hoàn toàn có thể được.
  8. Đầu tư học những lớp riêng với giáo viên nếu có thể. Học từ Youtube và các video hướng dẫn không thể nào bằng khi bạn được học trực tiếp một thầy một trò. Đây là cách những người khiêu vũ giỏi trở thành người khiêu vũ giỏi nhất.
  9. 9. Tổ chức một nhóm trong thành phố của bạn để tham gia Zouk Flash Mob quốc tế lần tới (http://www.izfm.org).
  10. 10. Bạn không thể làm tất cả mọi thứ một mình. Hãy kêu gọi sự giúp đỡ và cả nhóm cùng nhau cố gắng. Một người đứng đầu vừa mạnh mẽ lại vừa biết trân trọng các thành viên có thể dẫn dắt một nhóm đầy nhiệt huyết gặt hái được nhiều thành công tuyệt vời.  Hãy kết bạn với tôi trên Facebook tại http://www.facebook.com/jquinnhawtin
   Posting comments is disabled.

  Latest Articles

  Collapse

  Working...
  X